Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής

 


 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ο παραμυθένιος τόπος στον οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης, περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και βασίλεψε ο Βασιλιάς Σκίωνας.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Παραδεισένια χωριά γεμάτα δαντελωτά ακρογιάλια, χρυσαφένιες αμμουδιές, ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, ζεστούς ανθρώπους.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Κατά την αρχαιότητα πολύ κοντά στα Λουτρά βρισκόταν το βασίλειο της αρχαίας Σκιώνης η οποία χτίστηκε από τους Αρχαίους κατά την επιστροφή τους από την Τροία κι αργότερα αποικίστηκε από τους Ευβοιείς. Η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά την διάρκεια του Πελλοπονησιακού πολέμου περίπου το 423π.Χ. κι ανακαταλήφθηκε από τους Αθηναίους αφού αποσπάστηκε από την Αθηναϊκή συμμαχία, για να δοκιμαστεί σκληρά αργότερα. Την εποχή του Στράβωνα η ευρύτερη περιοχή της Σκιώνης θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χαλκιδικής και σήμερα τα ερείπια της αναγνωρίζονται στον ορεινό όγκο της Ν.Σκιώνης πολύ κοντά στην περιοχή των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής.
Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου στον οικισμό των Λουτρών του Νομού Χαλκιδικής της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ανακαλύφθηκε η πηγή από κάποιον γεωργό που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του.
Μετά το τέλος του πολέμου ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39 o C από το ηφαίστειο όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε Αγίου Νικολάου και μετέπειτα Αγίας Παρασκευής. Στην αρχή δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκες το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Έτσι αναπτύχθηκε μια μικρή Λουτρόπολη, η πηγή αφιερώθηκε στην χάρη της Ζωοδόχου πηγής κι ανακατασκευάστηκε το εκκλησάκι της.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

  • Το παραδοσιακό χωριό της Αγίας Παρασκευής που αναβιώνεται
  • Τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σκιώνης
  • Το τουριστικό και γραφικό χωριό της Ν.Σκιώνης με το λιμάνι της
  • Την αρχαία Μένδη
  • Το παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης του 16ου αιώνα Λευκίου της Ν.Σκιώνης